Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Αφιέρωμα της Athens Voise "Μέσα στα ξεχασμένα γραφεία ερασιτεχνικών ομάδων της Αθήνας"


Γράφει ο Νίκος Μπιλάλης

Η ώρα είναι περίπου 12 το μεσημέρι. Η ζέστη αφόρητη. Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και οι καύσωνες στην Αθήνα έχουν πιάσει για τα καλά. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στον Άγιο Παύλο Μεταξουργείου, προκειμένου να συναντήσουμε τους ιθύνοντες του Λαρισαϊκού στα γραφεία του συλλόγου που κρατούν ακόμη ζωντανή την ιστορία της ομάδας. Μια ιστορία, η οποία δεν είναι γραμμένη με πολλά τρόπαια και κατακτήσεις, αλλά με το μεράκι των ανθρώπων που συνεχίζουν να παλεύουν για αυτή όσες χαρές και λύπες και να ‘ρθουν.

Μετά από μια αναζήτηση μερικών λεπτών στα στενά της περιοχής φτάνουμε απ’ έξω. Την μεγάλη ταμπέλα πάνω από την πόρτα με το όνομα του συλλόγου την σκεπάζει ένα πυκνό δέντρο που έχει φυτρώσει στο πεζοδρόμιο.


Μας υποδέχονται εγκάρδια. Ο χώρος θυμίζει απ’ άλλη εποχή. Παντού κάδρα με τα ρόστερ της ομάδας ανά τα χρόνια, η τροπαιοθήκη, ένας βαλσαμωμένος αετός να σε κοιτάει στα μάτια και ένας ανεμιστήρας που δεν σταματάει να δουλεύει, προσπαθώντας κι αυτός να μετριάσει την μεσημεριανή καύτρα που πρόκειται να σκεπάσει το κέντρο της πόλης για ακόμη μια μέρα.

Μας προσφέρουν πορτοκαλάδα. Όσο περπατά για να φτάσει στο ψυγείο ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Βλάχος, αρχίζει να μας μιλάει για την ιστορία του συλλόγου στα τοπικά της Αθήνας. Ο «Λαρισαϊκός Α.Π.Ο.» ιδρύθηκε το 1927 και αποτελεί δημιούργημα των πρώτων υπαλλήλων του ΟΣΕ, στον Σταθμό Λαρίσης, με το όνομά του να είναι εμπνευσμένο από τον ομώνυμο συνδικαλιστικό σύνδεσμο των σιδηροδρομικών.


Το 1969, με απόφαση της δικτατορίας, η ομάδα συγχωνεύθηκε με την «Ένωση Αγίου Παύλου» και η έδρα της μεταφέρθηκε στη συνοικία του Αγίου Παύλου, στην καρδιά της Παλιάς Αθήνας.

Την περίοδο εκείνη, η γειτονιά αυτή ήταν αριστοκρατική καθώς διέμεναν μόνιμα πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες και ηθοποιοί, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Κοντά στα σημερινά γραφεία του συλλόγου, μάλιστα, είχε γυριστεί και η ταινία «Της Κακομοίρας», με τον αξέχαστο Κώστα Χατζηχρήστο στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του.

Κι αν η γειτονιά κάποτε γνώριζε τις μεγάλες της δόξες, ο Λαρισαϊκός ποτέ δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε επαγγελματική κατηγορία, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που βολοδέρνει στα τοπικά της Αθήνας, έχει να θυμάται την άνοδο στη Β’ κατηγορία μόλις δύο φορές.


Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που τους αγγίζει. Την τρέχουσα περίοδο, ο Λαρισαϊκός αγωνίζεται στο γήπεδο της Ακαδημίας Πλάτωνος, μαζί με ακόμη 8 ομάδες. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετοί αθλητικοί χώροι. Δεν επιτρέπεται ολόκληρη Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας, να έχει τόσα λίγα γήπεδα. Πολλές φορές, κάνουμε προπονήσεις στις 10 ή 11 το βράδυ, στο μισό γήπεδο» σημειώνει ο ίδιος.

Παρά τις αντιξοότητες, όμως, το ποδόσφαιρο του δίνει ζωή και δεν πρόκειται να το αφήσει τόσο εύκολα. Πίσω από το γραφείου υπάρχουν μερικά κάδρα που δεν μοιάζουν μ’ όλα τα άλλα.

Σ’ αυτά διακρίνεται ο ίδιος να φορά τη στολή του διαιτητή και να σφυρά αγώνες της Α’ Εθνικής. «Έχω πάνω από 50 χρόνια στο ποδόσφαιρο. Μπάλα άρχιζα να παίζω στο χωριό μου στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στον ΑΟ Στειρίου. Κάποια στιγμή σταμάτησα και αποφάσισα να ασχοληθώ με τη διαιτησία. Ξεκίνησα την καριέρα μου το 1975. Σιγά σιγά έφτασα στην Α’ Εθνική. Το 1993 αποσύρθηκα. Είχα δώσει λόγο τιμής σ’ έναν φίλο μου που τότε ήταν γραμματέας του συλλόγου. Εκείνος με παρότρυνε συνέχεια να αναλάβω τον σύλλογο. Λίγο αργότερα έφυγε από την ζωή και εγώ τήρησα τον λόγο μου».

Μέσα στα χρόνια, η όψη της γειτονιάς έχει αλλάξει αρκετά. Πολλοί από τους ντόπιους που στήριζαν την ομάδα γέρασαν και γύρισαν πίσω στις πατρίδες τους, με τους νέους, όπως εξηγεί ο ίδιος, να έχουν σταματήσει πια να ενδιαφέρονται για το μέλλον του συλλόγου, ενώ οι άνθρωποι που συνδράμουν οικονομικά, είναι δυστυχώς μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

«Αν δεν έρθουν νέοι άνθρωποι να πλαισιώσουν την ομάδα και να βοηθήσουν, ο σύλλογος θα διαλυθεί. Δυστυχώς, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο όσο πάει και φθείρεται, γιατί δεν υπάρχουν παράγοντες, και αυτοί οι λίγοι οι γραφικοί που συνεχίζουν, κάποια στιγμή θα το εγκαταλείψουν».

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/sport/sports/693439_mesa-sta-xehasmena-grafeia-erasitehnikon-omadon-tis-athinas?fbclid=IwAR3qq9VS9d_tuq4WoTyT76Tp82XM4nAVK3ctt-N6vf98tl375nOZ4mOPEO8»




Δεν υπάρχουν σχόλια: